Националният отбор на България завоюва два медала от провеждащото се в Грозни (Чечня) Европейско първенство по таекуондо. Организаторите на турнира бяха издигнали на един огромен транспарант с дължина 12 метра на Президента на Русия Владимир Путин и ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров. Именно пред техния поглед Никол Чорбанова в категория – 49 кг. спечели сребърен медал. Българката премина през гъркиня, отказа украинка на четвъртфинала, инфарктно взе победата с 3:2 в полуфиналната среща, но загуби финала от германка. С този медал Никол става трикратна европейска медалистка, като предишните и успехи са от европейски първенства в същия формат през 2014 и 2015г.

Състезателят на СК Гладиатор Митко Джорджев спечели бронзов медал. В първият си мач Митко надигра категорично представител на Косово с 10:1. След това елиминира грък и израелец. На полуфинала Джорджев се изправи срещу представител на Русия , като една минута преди края водеше с 4:3, но за момент изгуби концентрация и руснака обърна развоя на срещата. Митко Джорджев е водач в световната ранглиста за юноши в категория до 68-килограма.

Останалите състезатели се прадставиха достойно, но не успяха да спечелят медали. Калоян Бинев и Димитър Кобаков в категория -58 кг. спечелиха по една среща – Бинев надделя над грък, а Кобаков спечели служебно срещата си срещу представител на Косово. В следващия кръг и двамата ни национали загубиха от състезатели на Турция. Четвъртият ни таекуондист за деня – Мартин Гърков (-58 кг.) излезе срещу силен руснак и за съжаление не успя да се поздрави с победата и отпадна от състезанието. Даниел Турнов (-68 кг.) и Георги Стоянов (-68 кг.) не успяха да се справят със своите съперници от Гърция.

Последният от 8-те български състезатели, участници на Европейското до 21 г. в Русия – Йордан Колев успешно взе първата си среща, в която опонент му беше беларусин. Във втората схватка Колев излезе срещу руснак, който с нищо не превъзхождаше българина, но съумя да вземе победата. Руснакът победил Колев се класира на 2-ро място в категорията, което постави българина на 6-а позиция в общото класиране.

С тези си успехи федерацията по таекуондо в лицето на Слви Бинев показва, че летвата е вдигната високо. С всяко следващо състезание успехите, които са не само за федерацията, но и за България ще нарастват. Именно това бе и една от неговите цели, които той си постави веднага след категоричния му избор за председател на федерацията по таекуондо.

В края на месец септември в Дупница ще се проведе Балканското първенство по таекуондо, в което участие ще вземат над 700 състезатели.

News