България вече официално стана център на Европа по таекуондо. Това е факт след като днес бе подписано споразумение между президентът на “Кукиуон” д-р Хюн Дюк О и председателя на БФТ Слави Бинев. Това стана в присъствието на министъра на спорта проф. Даниела Дашева, ректорът на НСА проф.д-р Пенчо Гешев, посланикът на Република Корея в България Н. Пр. г-н Шин Бунам, и много други гости.

Двете страни стартират огромен проект, чиято цел е в София да бъде изградена супер модерна база. Предвижда да бъдат построени няколко зали за тренировка, и за провеждане на състезания. Също така там ще има и медицински център, в който на разположение ще бъдат най-модерните апаратури в света. Основната идея е България да стане център по таекуондо в Европа. Висококвалифицирани треньори от Корея ще са част от екипа, който ще се грижи таекуондото да стане още по-популярен спорт в Европа, както и в България да се увеличи бройката на занимаващите се с този спорт хора. Партньор на БФТ е Националната спортна академия, Министерство на спорта, Столична община и БОК.

“Радвам се, че всички институции в България подкрепиха това наше начинание. Имаме пълната подкрепа на Кукиуон, на НСА. Смятам, че ще създадем нови стандарти в Европа, и ще покажем, че България не е само тази, която следва регулациите и възможностите в Европа, а сме държава, която създава стандарти. Ще се постараем да направим нещо, което до този момент не е правено в Европа. Ние сме пионери, и дори да сбъркаме, трябва да знаем, че само тези, които не работят – не бъркат”, заяви Слави Бинев.

„За мен е удоволствие да присъствам на подписването на този толкова важен за Българската федерация по таекуондо договор. На Европейското първенство за младежи, което завърши преди няколко дни, се уверих, че амбициите на федерацията са сериозни, а ръководството й има много възможности и идеи. Изграждането на подобен център ще бъде стимул и за други федерации да търсят възможности за изграждането на тренировъчни и обучителни центрове. България притежава традиции в спортната подготовка, имаме опит в постигането на високи спортни резултати и се учим от водещите в съответните спортове страни, каквато в случая е Република Корея. България може да стане двигател на европейското таекуондо, но това означава много работа и сериозни ангажименти. Надявам се новият център да заработи възможно най-бързо, за да може в него да тренират и да се обучават състезатели и треньори от цяла Европа“, каза проф. Дашева.

Министърът на спорта остана приятно изненадана от подаръка, който получи от д-р Хюн Дюк О. Тя бе удостоена със седми дан по таекуондо WTF. Ректорът на НСА проф.д-р Пенчо Гешев получи същото награда.

News