Като рекордно представяне можем да определим участието на българския национален отбор по таекуондо на завършилия силен международен турнир от веригата G1 “Молдова Оупън” 2017. Нашите състезатели спечелиха общо 17 медала. 6 златни, 5 сребърни и 6 бронзови медала в различните категории. Над 450 състезатели от 35 държави взимат участие на надпреварата, която се провежда в столицата Кишинев. Турнирът е един от най-силните, който дава точки за световната ранглиста.

Една от най-големите надежди на таекуондото в България, носителка на златен медал от US Open Светозара Увакова не даде никакви шансове на съперничките си в кат. до 59 кг. и грабна златния медал. Другите златни медалисти за България са: Александра Георгиева в кат. до 37кг., Румина Кирчева кат. до 46 кг., Ая Ал Масри кат. до 55кг., Лия Василева кат. до 68кг.

Със сребърни медали се завръщат Емилия Тасева до 52кг., Луиза Захариева до 55лг.,Анастасия Вакавчиева до 47кг.,Денис Димитров до 41кг. и Никол Чорбанова. Брозови медалисти за България станаха Ванеса Маркова до 49кг., Полина Фотова до 46кг., Владимир Николов до 55кг., Габриела Кацарова до 52кг., Димитър Кабаков до 63кг. и Теодор Георгиев.

Другата добра новина от Молдова Оупън 2017 е, че България се класира на второ място в отборното класиране за всички възрастови групи. Също на второ място се наредихме и при отборното класиране за юноши. На първо са представителите на Сърбия, които ни изпревариха само с 3 точки. След нас е тимът на Украйна. прави впечатление, че зад нас остават държави като Русия, Турция и Иран, чиито състезатели са най-добрите в света.

Към всички тези успехи можем да отбележим, че за България не взеха участие най-добрите ни състезатели Владимир Далаклиев, Калоян Бинев и Митко Джорджев, които се готвят за участие на Световното първенство в Муджу Корея.

News