В Атина от 27-ми април стартира най-големият турнир по таекуондо за “Купата на Президента”, който дава право на директни квалификации за европейско и световно първенство. В надпреварата участие взимат 2182 таекуондисти от 51 държави. Сред тях има 14 олимпийски медалисти. Този турнир е еквивалент на Световната купа в художествената гимнастика.

България спечели един златен, един сребърен и два бронзови медала. Александър Джорджев взе златото в своята категория при кадетите до 57 кг. Той отстрани последователно таекуондисти на Гърция, Турция, Италия. На финала Джорджев бе категоричен срещу представител на домакините, който бе подкрепян от много фенове, но в крайна сметка златото остана за българина.

Даниел Ладжев при кадетите в кат. до 45 кг.показа истински характер и невероятна игра, след като по пътя към медалите отстрани представители на Русия, Турция, двама състезатели от Гърция, и на финала се изправи срещу друг таекуондист от Русия Артем Степаненко.

Христо Богданов при кадети до 37 кг. спечели брознов медал. Той преодоля представител на Сърбия в първия кръг, във втория се наложи категорично над руснака Никита Неделкин с 39-11 точки, на четвъртфинала победи таекуондист на домакините от Гърция с 25-8 точки. В срещата за финала Богданов игра повече от достойно срещу състезател от Русия, но в крайна сметка отстъпи само с една точка 22-23 точки.

Светозара Увакова в кат. до 55 кг. при девойките успя да отстрани представителки на Русия и Гърция, а на полуфинала игра срещу състезателка на Турция. Увакова бе близо до финала, като отстъпи с 6:9, след като противничката и направи три точки в последната секунда.

България можеше да вземе още няколко медала, но заради преднамерено съдийство това не се случи. Въпреки всичко състезателите ни проявиха характер и тези, които взеха своите победи, ги спечелиха безапелационно и по никакъв начин не можеха да бъдат ощетени. Кристиян Веселинов записа категорични победи в първите два кръга, където успя да отстрани световният вицешампион от Финландия Нико Сааринен. В битката за разпределение на медалите реферите порязаха Веселинов срещу словака Филип Свец, който в крайна сметка грабна златния медал.

Интересно бе в категория до 68 кг., където във втория кръг един срещу друг застанаха двама българи, Владимир Далаклиев и Митко Джорджев. Представителят на ТК “Сунг ри” от Ботевград успя да вземе реванш срещу Джорджев за загубата на Държавното първенство. Двамата показаха отлична игра, и в крайна сметка Далаклиев се поздрави с успех 13:8.

News