Таекуондистите ни отново показаха, че вече сме сред силните страни в Европа

Над 20 медала спечелиха българските таекуондисти на завършилия силен международен турнир “Sofia Open” 2017, който е част от световната верига G1. В столичната “Арена Армеец” този уикенд участие взеха над 1400 състезатели от 40 държави. Надпревара от подобен ранг се провежда за първи път у нас. Сред участниците имаше много олимпийски и световни шампиони.

8 златни медала завоюваха българските представители във възрастовите групи деца и кадети. Там таекуондистите на клуб “Кондор” спечелиха първото място при отборното класиране.

Успешно бе представянето на мъжете в ранговия търнир G1. Там сребърен медал в категория до 68кг. спечели Митко Джорджев. Той записа четири победи по пътя към златния медал, но на финала той отстъпи на световния шампион, и втори в световната ранглиста Зи Мухамед Кетби от Белгия. Джорджев игра повече от успешно,но в борбата за златната точка късметът бе на страната на белгиецът.

Два бронзови медала взеха Владимир Далаклиев също в категория до 68кг. и Калоян Бинев до 58кг. Интересното е, че Далаклиев , който записа три успешни срещи се изправи именно срещу Кетби в борбата за златния медал. Тази битка се реши също след златна точка. Ако състезателят на клуб “Сунг Ри” от Ботевград бе победил, то щяхме да сме свидетели на български финал. В кат. до 58 кг. Калоян Бинев спечели три срещи, но в тази за класиране на финал отстъпи на представител на Молдова, и взе бронза.

При мъжете и жените отборно на първо място се класираха таекуондистите на Сърбия, следвани от представителите на Хърватска и Израел. При юношите отново състезателите от западната ни съседка се наредиха на първо място, следвани от Иран и Израел.

Водач на иранската делегация бе генералният секретар на тяхната федерация Махди Мохамади Мобарак, който е останал с много добри впечатления от организацията, и е споделил, че следващата година иранците ще дойдат с двойно по-голям отбор.

Това състезание бе генерална репетиция за предстоящото Европейско първенство в София, което ще се проведе от 6 – 9 април в зала “София”. Българските учстници придобиха необходимото самочувствие, след като от началото на годината спечелиха много златни медали от различни силни турнири в Европа и Америка.

News