В периода 14-16.08 в Русия се проведе първото издание на тазгодишната верига турнири Гран При. Москва беше домакин на състезанието, в което над 250 състезатели премериха сили в олимпийски категории. Това Гран При издание е историческо за БФ по Таекуондо – стил ВТФ, тъй като за първи път български състезатели записаха участие в него. Олимпийската ранглиста за месец юни, според която се селектираха състезателите за турнира в Москва определи покана за участие да получат Теодор Георгиев (категория -80 кг.) и Владимир Далаклиев (категория -68 кг.). Заедно със състезателите в Русия бяха изпратени и личните им треньори – Христо Михалчев и Пламен Трънски.

Графикът на състезанието определи Георгиев да играе във втория ден, а Далаклиев в третия. Теодор (ранг 21) се изправи срещу 12-ят в олимпийската ранглиста – Янус Сари от Турция – световен и европейски медалист. Георгиев надделя над опонента си в допълнителния рунд със златна точка и се придвижи към следващия кръг. Вторият двубой на Теодор беше срещу представител на Китай. Състезателят ни не успя да подреди играта си и да я реализира, което му донесе загуба и 16-о място в общото класиране.

Владимир Далаклиев (ранг 27) се изправи срещу мексиканец 6-ти в ранглиста – бронзов медалист от тазгодишното Световно първенство. Влади изигра добра среща, но шансът не беше на негова страна и българинът загуби с резултат 9:8.

Състезанието се проведе на задължителната електронно-сензорна екипировка одобрена от Световната федерация по Таекуондо, но този път не беше използвана добре познатата марка Daedo, а нейна конкурентна – KP&P, с която състезателите ни имат по-малко натрупан опит.

Ръководството на БФ по Таекуондо – стил ВТФ поздравява състезателите и треньорите за участието им в турнира и желае добро представяне и успех на предстоящото второ издание на Гран При, което ще се проведе в гр. Самсун, Турция през септември. С покана за участие в турнира към момента е Теодор Георгиев.

News